Venöz Yetmezlik nedir? Varis Tedavisi nasıl yapılır?
Varikoz damarlar bükülmüş ve şişmiş damarlardır; hemen derinin altında koyu mavi veya mor renkte görünür.
Varisli damarlar bacakta yaygındır ve ince çizgiler, ağlar veya dallar şeklinde görülebilmektedir.
Düzgün çalışmayan damarlardaki zayıf valfler nedeniyle olur. Kalbe kadar akan kan yerine damarlarda toplanır.
Kadınların varis geliştirme olasılığı daha yüksektir.
Yaşlandıkça varisli damarlara sahip olma şansınız o kadar artar, çünkü yaşlanma damarların zayıflamasına veya hasar görmesine neden olur. Kalıtım aynı zamanda varis gelişimi için risk faktörüdür, eğer ailenin bazı üyelerinde varisli damarlar varsa, buna sahip olmak için daha fazla fırsatınız olacaktır.
Fazla kilolu olmak ve ayakta durmak ya da uzun süre oturmak aynı zamanda alt vücut damarlarına, damarlardaki kapakçıkların zarar görebileceği ya da damar duvarlarının zayıflayabileceği baskıyı eklediği için varis gelişme şansını da artırır.
Varis Semptomlar ve Şikayetler
Varisli kişilerde bacaklarda ağrılı, ağrılı ve rahatsızlık hissedilebilir. Ağrı, uzun süre oturduktan veya ayakta durduktan sonra daha da kötüleşir. Ayak bilekleri şişmiş ve varis etrafındaki alanda renk değişiklikleri var. Geceleri, genellikle bacaklarda bir kas krampı olur.
Teşhis ve Takip
Doktor fizik muayene yapacak ve öykü alacak. Normalde, kan akışını ve bacaklardaki damarların yapısını kontrol etmek için özellikle ayakta çeşitli manevralar ile bakılacak Dubleks Doppler Ultrason gibi tanı testi yapılır. Teşhisi ve tedaviyi aynı hekimin yapması tedavinin başarısını artıracak ve takiplerde tekrarlama ihtimalini azaltacaktır.
Lazer ve Köpük (skleroterapi) Tedavisi
Varisli damarlar kötüleştiğinde ağrının giderilmesi için medikal tedavi gereklidir. Doktor, ilk olarak kan dolaşımını iyileştirmek ve ağrı veya rahatsızlığı azaltmak için her gün kompresyon çorabı kullanmanızı önerir. Küçük varisli damarlar için, küçük varisli damarları tedavi etmek için skleroterapi uygulanabilir; varis görünümünü azaltmak için damara bir çözelti enjekte etmeyi içerir. Bazı durumlarda, ısıyı damarların içindeki duvarlara zarar vermek ve bacaklardaki damarları kapatmak için minimal invaziv bir tedavi olan lazer veya radyofrekans ablasyonu yapılır. Bacaklardaki varisli damarları çıkarmak için minifilebotomi de yapılabilir.
Önleme
Düzenli egzersiz yapmak ve diyetinizi kontrol etmek de dahil olmak üzere kan dolaşımını iyileştirmenin ve varis geliştirme riskinizi azaltmanın bazı yolları vardır. Yüksek topuklu ayakkabılardan ve düzenli olarak oturma veya ayakta durma pozisyonunu değiştirmekten kaçının.
Varis ile ilgili sıkça sorulan sorular:
Varis neden oluşur?
Toplar damarların kapak yapısı bozulur. Genişlemeye başlarsa onarılamaz. Bacaklarda ağrı, şişlik ve kramp da eşlik edebilir.
Kaç tip varis vardır?
Boyutlarına ve şekillerine göre 3 tipi vardır; kılcal, damar yumağı ince varisler ve kalın ciltten kabarık varisler
Varise yatkınlık olur mu?
Genetik (ırsiyet),cinsiyet (kadın olmak), ayakta fazla durmak, ağır kaldırmak, hareketsiz kalmak
Varis tedavisi olmazsam ne olur?
-
Varis tedavi edilmezse giderek ilerler ve yaşam kalitesini düşürür. Varis ilerlerse ayak bileğinde yaralar açılabilir.
-
Tüm varisler ameliyatsız ayaktan iş gücü kaybı olmaksızın tedavi edilebilir.
-
Variste skleroterapi 30 yıldır güvenle kullanılan bir yöntemdir.
-
Varis tedavisinden sonra geçici olarak lekeler olabilir ama kendiliğinden düzelir genellikle birkaç ayda düzelir ama seyrek olarak 2 yıla kadar uzayabilir.
-
Beslenmenin varise sebep olma ihtimali olmasa da fazla kiloların varis oluşumunu tetiklediği düşünülür.
Her tür varis tedavi edilebilir mi?
Doğru teşhis, planlama, damar haritalaması ve ayrıca takip süresince köpük tedavisi ile her tür varis bir kaç seansta tedavi edilebilir.
Tedavisi sonrası evde ne kadar süre istirahat etmem gerekecek?
Genellikle evde istirahat etmek gerektirmez, kendinizi iyi hissedersiniz.
Yazın varis tedavisi yapılabilir mi?
Varis tedavisi her mevsimde yapılabilir.
-
Bayan cinsel organındaki varisler de tedavi edilebilir.
Hamileyim varislerim çok arttı tedavi olabilir miyim?
Şikayetlerinizi azaltmak için varis çorabı kullanabilirsiniz. Hamilelik bittikten 2-3 ay sonra emzirirken dahi tedavi olabilirsiniz.
Varis tedavisi ne kadar sürer?
Doppler Haritalama sonrası işlem süresi bir saatten az sürmekle birlikte bir saat takip sonrası eve gidilebilir
Varis oluşumu engellenebilir mi?
Varis çorabı, ilaç tedavisi, yürüyüş ve spor yapmak varis oluşumunu geciktirir. Ama tamamen engellemez.
Tedavi çok ağrılı mı?
Tedavide kullanılan yönteme göre tolere edilecek bir miktar ağrı olabilir. Uygun tumesans anestezi ile lazer ısısı kontrol edilebilir. Kılcal damarlarda uygulanan iğnelerle mükemmel sonuç veren bir yöntemdir.
Vajinal varisler de tedavi edilebilir mi?
Vajinal varisler için anjiografi cihazı kullanılarak yumurtalık damarlarında kaçak olduğu tespit edilerek koilleme yöntemi ile pelvik konjesyon sendromu tedavisi yapılır. Vajinal ve rahim çevresindeki varisler ve kasık ağrıları ve basınç hissi zamanla kaybolur.
Lazer tedavisi dışında varis tedavisi var mıdır?
Yapıştırma, buharla kapatma, dikişle bağlama, radyofrekans gibi birçok yöntem denenmiş ve klinik olarak fayda görülmüştür. Ancak hiçbirinin damar içine uygulanan lazer tedavisine üstün olduğu gösterilmemiş olup yapıştırma işleminde damar içinde doku yapıştırıcısı kalmakta ve lazer cihazındaki otomatik çekme fonksiyonu gibi enerjiyi eşit dağıtan tam otomatik bir sistem bulunmamaktadır. Tercihan yuvarlak uçlu lazer ışınını tüm damar çeperine eşit dağıtan ve lazer fiberini otomatik çekerek tüm damar yüzeyine dağıtan ve sadece damar duvarına enerjiyi veren özel lazer sistemleri kullanılmalıdır.
Varis tedavisini girişimsel radyoloji uzmanı nasıl yapar?
Öncelikle hastasının şikayetlerini dinler ve dıştan muayene yapar. Dıştan muayene asla yeterli değildir. Doppler Utrasonografiyi kullanarak, damarda kaçak denilen yetmezlik bölgelerini tespit eder, damar haritalama ve tedavi planı yapar. Hangi bölgeye ne kadar enerji ve hangi yöntemi uygulayacağını belirler. Lazer veya skleroterapi, Doppler haritalamaya göre uygular. Hem tanı koyar hem tedavi yapar ve en önemlisi aralıklı Doppler Ultraonografi ile de takip eder. Tüm tanı ve tedavi süreçlerini steril ve hatta anjiografi ünitesi şartlarında yapar.